fbpx

Ερμιόνη Γκίκα στο Apexsports: «Οι Έλληνες ιστιοπλόοι στην κατηγορία μου δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους ξένους αθλητές»

Ερμιόνη Γκίκα στο Apexsports: «Οι Έλληνες ιστιοπλόοι στην κατηγορία μου δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους ξένους αθλητές»

Η Ερμιόνη Γκίκα έλαμψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 4 στο Καντίθ της Ισπανίας κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια και δικαίως έστρεψε πάνω της την προσοχή του ιστιοπλοϊκού κόσμου. Η 15χρονη πρωταθλήτρια με καταγωγή από το Μαστιχάρι της Κω μίλησε στο Apexsports για τις συγκλονιστικές στιγμές που ζει ανοίγοντας πανιά στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ξεκίνησε Ιστιοπλοΐα το 2014 στα όπτιμιστ, φυσικά, και είχε ως προπονητές κυρίως τον Μάνο Στούμπο, αλλά και τον Αλέξανδρο Κακλαμάνο, τον Αντώνη Δροσόπουλο και άλλους. Πάντα ως αθλήτρια του ΝΟ Καλαμακίου, κατάφερε να διακριθεί από νωρίς με την 1η θέση στο Πανελλήνιο Κύπελλο όπτιμιστ το 2019 σε ηλικία μόλις 11 ετών. Μεταπήδησε στο σκάφος ILCA 4 όπου το 2021 πήρε την 2η θέση U16 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κλάσης και την επόμενη χρονιά τίτλο στα U16 και 2η θέση στα U18.

Η Ευρωπαϊκή της πορεία άρχισε με την 3η θέση U16 και 10η θέση U18 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ILCA 4 στην Πολωνία το 2022 και συνεχίστηκε με ασημένιο στα U16 και 4η θέση U18 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ILCA 4 στην Πορτογαλία το 2022. Και μόλις πριν ένα μήνα τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στα U16 και U18 στην Ισπανία.

Η νίκη σου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ILCA 4, πόσο αναμενόμενη ήταν;

Δεν περίμενα να κερδίσω το Ευρωπαϊκό και δεν ξέρω κατά πόσο ήταν αναμενόμενη η επικράτησή μου. Ο στόχος μου ήταν απλά να μπω στη δεκάδα, βάσει των περσινών επιδόσεών μου.

Πόσο καιρό συνεργάζεσαι με τον προπονητή Χάρη Γκανιάτσα και πως είναι η συνεργασία σας;

Συνεργάζομαι με τον κύριο Χάρη Γκανιάτσα από το καλοκαίρι του 2021, που ξεκίνησα στην κατηγορία ILCA4 στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και με έχει βοηθήσει με τις συμβουλές και την πλούσια εμπειρία του. Συνεργαζόμαστε επίσης στο πλαίσιο της Εθνικής Ομάδας και τα προπονητικά καμπ που διεξάγονται τακτικά από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, δεδομένου ότι είναι ταυτόχρονα Ομοσπονδιακός προπονητής. Παράλληλα, συνεργάζομαι και με τον προπονητή κ. Τζώρτζη Κεφαλλωνίτη στο Καλαμάκι, που μας συνοδεύει και αυτός στις αποστολές στο εξωτερικό.

Θα ήθελα την άποψη σου και για την πορεία της Μαριαλένας Καλακώνα, η οποία έκανε πολύ καλή εμφάνιση με το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό.

Γνώρισα τη Μαριαλένα στην εθνική ομάδα και συμμετείχαμε μαζί στην ίδια αποστολή στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου γίναμε φίλες. Από τότε, έχουμε κρατήσει πολύ στενή επαφή, μιλάμε τακτικά, προπονούμαστε αρκετά συχνά μαζί στην Αθήνα και την Πάρο, την έχω φιλοξενήσει σπίτι μου και εγώ μείνει στο σπίτι της στην Πάρο. Μάλιστα, στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ισπανία μοιραζόμασταν το ίδιο κρεβάτι! Η σχέση αυτή μας βοήθησε πολύ στο ευρωπαϊκό, γιατί είχαμε τη δυνατότητα να σχολιάσουμε τους αγώνες, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να στηρίζουμε η μία την άλλη ψυχολογικά.

Η Μαριαλένα είναι μία πολύ καλή αθλήτρια, που παρά το γεγονός ότι είναι από την επαρχία, κατάφερε όχι μόνο να συναγωνιστεί τις αθλήτριες από την Αθήνα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει εντός και εκτός συνόρων, κατακτώντας πέρσι το πανελλήνιο και φέτος τη 2η θέση στο πανευρωπαϊκό. Αποτελεί υπόδειγμα για τις υπόλοιπες αθλήτριες και τη θαυμάζω όχι μόνο σαν ιστιοπλόο αλλα και σαν άνθρωπο. Η ψυχολογική δύναμη και επιμονή της Μαριαλένας φάνηκε και στην τελευταία ιστιοδρομία που έφερε άσο. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι κατέκτησε τη 2η θέση, η χαρά μας ήταν διπλή γιατί καταφέραμε να ανεβούμε και οι δύο στο βάθρο που ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μπεις στο σκάφος όταν ήσουν μικρή και τι σε κράτησε σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα ως τώρα;

Ξεκίνησα ιστιοπλοΐα, ακολουθώντας την αδελφή μου που ήταν ήδη στην ομάδα των όπτιμιστ στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου. Μαζί μου ξεκίνησε ο μεγάλος μου αδελφός, με τον οποίο συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτά που με κράτησαν είναι η αγάπη μου για τη θάλασσα, τον αέρα και το άθλημα, οι πολλές και ισχυρές φιλίες που έκανα, καθώς και η ομάδα.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω, αλλά υπήρξαν στιγμές που ήμουν βαθιά απογοητευμένη, όπως π.χ. την τελευταία μου χρονιά στα όπτιμιστ που δεν κατάφερα να προκριθώ στην εθνική ομάδα.

Ποιά είναι η κορυφαία εμπειρία σου σε ταξίδι για αγώνες; Αγωνιστική και μη.

Η πρώτη όμορφη ανάμνηση που έχω ήταν όταν κέρδισα το πανελλήνιο κύπελλο 11χρονων στα όπτιμιστ στα Χανιά, το 2019. Οι αγώνες που πέρασα καλύτερα ήταν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ILCA 4 που έλαβαν χώρα πέρσι στην Πολωνία και φέτος στην Ισπανία, γιατί έκανα πολύ καλή παρέα με αθλήτριες απ’ όλη την Ελλάδα.

Η κορυφαία αγωνιστική μου εμπειρία ήταν το περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα που νιώθω ότι ξεπέρασα τον εαυτό μου κατακτώντας τη 2η θέση U16, αλλά και βεβαίως το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Έχεις προσπαθήσει να βάλεις φίλες και φίλους σου να ασχοληθούν με το άθλημα; Ποιές ήταν οι αντιρρήσεις τους;
Δεν προσπάθησα να βάλω φίλες και φίλους μου να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα, αλλά νομίζω ότι θα τους άρεσε σε ένα μη αγωνιστικό επίπεδο. Δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να το κάνω εφόσον έχω δημιουργήσει πολύ στενές φιλίες με συναθλήτριες στο Καλαμάκι και τις αποστολές στο εξωτερικό.

Ποιός είναι ο στόχος σου στο άθλημα και ποιά τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες επιτυχίες;

Ο επόμενος στόχος μου είναι το Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθούν στο Βόλο τον Ιούλιο, για τα οποία ήδη προπονούμαι εντατικά, μέσα και έξω από το νερό. Κάποια στιγμή, όταν θα είμαι έτοιμη, θα μεταπηδήσω στην επόμενη κατηγορία ILCA6.

Ποιον ή ποιους αθλητές θαυμάζεις και γιατί; Έλληνες και μη…

Θαυμάζω τις ιστιοπλόους Sarah Douglas και Marit Bouwmeester, που έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο και προσπαθώ να μάθω από αυτές, μέσα από βίντεο. Από Έλληνες πρωταθλητές, θαυμάζω τον κ. Τάσο Μπουντούρη, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε 6 Ολυμπιάδες και είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε προπονητικό καμπ της Ομοσπονδίας.

Στο Καλαμάκι, με βοηθάει πολύ να παρατηρώ τις κινήσεις και την τεχνική του αδελφού μου Αχιλλέα, που είναι στην κατηγορία ILCA 6 και έχει πολλές ιστιοπλοϊκές και θεωρητικές γνώσεις που μου μεταδίδει καθημερινά.

Τι βλέπεις σε ξένους αθλητές ή αποστολές που να το ζηλεύεις, με την καλή έννοια του όρου;

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Έλληνες ιστιοπλόοι, τουλάχιστον στην κατηγορία μου, δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους ξένους αθλητές. Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχει βοηθήσει τα μέγιστα για να στηρίξει, όσο μπορεί, τους αθλητές σε οικονομικό επίπεδο με χρηματικά έπαθλα, αλλά και σε αθλητικό επίπεδο, με τη διοργάνωση προπονητικών καμπ, με τη συμμετοχή κορυφαίων προπονητών, αθλητών και άλλων ειδικών (διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, γυμναστές κλπ.). Η μόνη διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και συμμετέχουν συχνά σε διεθνείς αγώνες, ενώ εγώ πχ πηγαίνω στο εξωτερικό μόνο για το ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ιστιοπλοΐα